A house är en mötesplats för kreatörer inom mat, mode och media, utvecklat för och i nära dialog med ägaren Akademiska Hus. Avsikten är att knyta akademisk forskning till mat-, mode-och mediebranschen och att vara en förebild för innovativa miljöer. Huset rymmer kontor, caféet MR cake, eventlokaler och kommer på sikt att husera musikstudios, bryggeri och restaurang.

Byggnaden är en brutalistisk ikon som tidigare var Arkitekturskolan i Stockholm. Det är en alien i detta mycket eleganta grannskap. Brutalism har brutalt kritiserats och vårt hus är inget undantag. Det har röstats fram den fulaste byggnad i Stockholm. Vi håller strikt på principerna för huset, funktionalitet, redovisande miljöer och vi är trogna färger och material, tar hänsyn till det årtionde byggnaden byggdes.

Co-work, mötesplats, medlemsklubb – eller vad man nu vill kalla det – är ett fenomen som sveper över världen. Behovet av relevanta och flexibla lokaler – som tar vara på och utvecklar frilanserans behov– är stort och ökar kraftigt. Tillväxten beror framförallt på individens (särskilt hos ”millennials”) sätt att arbeta, göra karriär och hur de ser på traditionella kontor. Många önskar en platt företagskultur, socialt ansvarstagande, möjligheten att vara en del av ett större sammanhang och har ett behov av att arbeta med meningsfulla uppgifter i en kreativ miljö – och detta har skapat andra behov att försörja sig på och göra karriär. Det strävar vi efter att spegla här.

Byggnaden är ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1967-69 för arkitekturutbildningen vid KTH.
Den 12 000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som kommer att döljas eller i grunden förändras. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum.

Vad är öppet?

2 guidade visningar

Tillgänglighetsinformation

Hissar finns i huset.

År för byggnation eller ombyggnad

1969 ombyggnad 2015

Kulturell och historisk betydelse

Har tidigare varit Arkitekturskolan.

Fotograf

Akademiska Hus

Mer information

Hemsida

Hela programmet