GRÜNEWALDVILLAN HISTORIA
Det var den unge arkitekten Ferdinand Boberg som år 1893 fick uppdraget att rita en representativ sommarvilla. Beställare var Knut Tillberg, en framgångsrik industriman. Resultatet blev en pampig, trävilla om 550 kvm. 1911 köptes villan av bokförläggare Hugo Geber. Han lät installera central-värme och göra en tillbyggnad för nytt kök och ett gästrum. Denna ritades av arkitekten Carl Westman.

ISAAC GRÜNEWALD
År 1936 förvärvade Isaac Grünewald villan. Efter smärre moderniseringar flyttade han in tillsammans med Märta Grundell som strax därefter blev hans andra hustru. De kom att bli de första att bo i villan året om. Den stora ateljén tillbyggdes i början av 1940-talet. 1946 omkom Isaac och Märta i en flygolycka. Efter någon tid övertogs villan av Isaacs son Iván, som kom att bo med sin familj i villan till 1972.

GUNNEL & JOHAN ÖHLIN
Inför försäljningen 1972 var villan ett tag rivningshotad, men dessa planer stoppades av Nacka Kommun. I stället avstyckades den obebyggda delen av tomten och villan kunde köpas av den nuvarande ägarfamiljen, Gunnel och Johan Öhlin tillsammans med uppfinnaren Mats Sköld. Sedan 1989 är familjen Öhlin ensamma ägare till villan och utnyttjar delar av den för konstutställningar, fester och konferenser.

Vad är öppet?

Allt utom sovrum och kök. Max 15 besökare per visning.

Tillgänglighetsinformation

Barntillåten i vuxet sällskap.

Typ

Kulturell

Utmärkelser

Vald av invånarna i Nacka kommun till Saltsjöbadens mest omtyckta byggnad år 2001.

Kulturell och historisk betydelse

Ja

Fotograf

Ingemar Hansson

Mer information

Hemsida

Hela programmet