Vi söker volontärer för att genomföra Open House Stockholm 2019!

Som volontär kan du hjälpa till med visning av festivalens byggnader, objekt och platser.

Volontärarbete på Open House Stockholm är en bra möjlighet att bredda ditt nätverk, få erfarenhet och lära känna staden.

Som volontär på Open House Stockholm kan du hjälpa till att föra fram unik arkitektur och design till allmänheten.

Det finns många sätt för dig att engagera dig på. Vi söker områdesansvariga, objektvärdar, informationsvärdar och guider, läs mer om de olika rollerna nedan.

Som volontär får du aven ett passerkort att använda under festivalen och får gå före i köer till festivalens byggnader, objekt och platser och får delta på festivalens högtidliga öppnande, premiärminglet.

Områdesansvarig
Som områdesansvarig är du ansvarig för flertalet objekt/programpunkter inom ett begränsat geografiskt område. Du håller kontakten med utställarna och är behjälplig med att svara på deras frågor innan och under festivalhelgen. Du ansvarar för ett antal objektvärdar som finns vid objekten inom ditt område. Du är projektgruppens förlängda arm under festivalhelgen och en viktig pusselbit i festivalens genomförande. Gillar du att ha många bollar i luften samt vill utveckla dina ledaregenskaper? Välkommen med din intresseanmälan. Som områdesansvarig deltar du i några planeringsmöten inför festivalen tillsammans med projektgruppen, ett informationsmöte för volontärer samt arbetar under hela festivalhelgen.

Objektvärd
Som objektvärd är du precis som det låter, värd vid ett objekt. Du hälsar besökarna välkomna, delar ut programblad och hjälper utställaren med att exempelvis ordna köer, läsa av biljetter, räkna besökare mm samt svarar på frågor om festivalen. Du arbetar direkt under en områdesansvarig som finns till din hjälp och stöd under festivalhelgen. Som objektvärd kan du vara med och arbeta så mycket du vill under festivalhelgen, dock är minimikravet att du kan delta en halv dag under festivalhelgen samt ett informationsmöte för volontärer innan festivalhelgen. Att delta som objektvärd är ett ypperligt tillfälle att börja engagera sig på och bli en del av festivalen.

Informationsvärd
Som informationsvärd jobbar du med festivalens informationsverksamhet under festivalhelgen. Du, tillsammans med andra informationsvärdar befinner dig på centralt utvalda platser (exempelvis Festivalhub/infocenter) och svarar på besökarnas frågor om festivalen. Lokalkännedom inom Stockholmsområdet är att föredra för att kunna hjälpa besökarna och guida dem rätt till de olika objekten. Vi ser också gärna att du är trygg inom din kommunikation på både svenska och engelska. Som informationsvärd kan du vara med och arbeta så mycket du vill under festivalhelgen, dock är minimikravet att du kan delta en halv dag under festivalhelgen samt ett informationsmöte för volontärer innan festivalhelgen. Att delta som informationsvärd är ett ypperligt tillfälle att börja engagera sig på och bli en del av festivalen.

Guide
De flesta objekt har egna guider som håller i visningar under festivalhelgen. Men ibland kan det behövas extra hjälp med guidning och det är där du som guide kommer in i bilden. Du guidar besökarna på ett objekt eller i en stadsdel vilket betyder att du håller i en visning och berättar om byggnaden eller platsen. Att vara guide kan i vissa fall kräva ökad arbetsinsats innan festivalen för att läsa in sig på objektet. Detta sker i god tid och i samråd med utställaren och projektgruppen. Som guide håller du kontakten med utställaren vid det objekt du ska guida, förbereder dig för ditt uppdrag samt deltar vid ett informationsmöte för volontärer. Gillar du att tala inför en grupp människor och lära dem något nytt samtidigt som du får utveckla dig själv och din kunskap inom arkitektur och samhällsbyggnad? Då passar det utmärkt för dig att vara guide under festivalen. Det går också bra att kombinera att vara guide med att vara värd.

Fotovärd
Som fotovärd jobbar du med festivalens fotoverksamhet under festivalhelgen. Du, tillsammans med andra fotovärdar besöker objekten och fotar under festivalen. Vi ser också gärna att du har viss erfarenhet av fotografering sedan tidigare. Som fotovärd kan du vara med och arbeta så mycket du vill under festivalhelgen, dock är minimikravet att du kan delta en halv dag under festivalhelgen samt ett informationsmöte för volontärer innan festivalhelgen. Att delta som fotovärd är ett ypperligt tillfälle att börja engagera sig på och bli en del av festivalen.

Om du är intresserad, fyll i vårt formulär för volontärer här:

Volontärsformulär

Kontakta oss via e-post om du har frågor: [email protected]

 

Daniel Ruotsalainen, student på KTH engagerade sig som volontär under Open House Stockholm 2017. Under 2018 var han verksam som allmänhetens representant i Open House Stockholms styrelse. Såhär beskriver Daniel helgen som volontär:

“Det var jätteroligt att vara volontär under Open House Stockholm 2017. Jag blev inbjuden att vara med av mina kompisar och bidrog under en dag till festivalen. Att vara volontär gav mig möjlighet att se hur festivalen fungerar från insidan och att knyta många nya kontakter. Det är alltid givande att engagera sig och en förening som Open House är ju helt beroende av att det finns personer som engagerar sig ideellt. Så detta är något jag varmt kan rekommendera!”