Kända byggnader – Världens 10 vackraste byggnader

Världen är full av vackra byggnader och vilken som är vackrast är lite en personlig smaksak. När gyllene snittet användes som metod för att granska 100 kända byggnader var det 10 byggnader som stack ut.

Här kan du läsa om världens 10 vackraste byggnaderna.

10. Slottet Neuschwanstein, Tyskland

Med ett snitt på 63,1 % enligt gyllene snittet hamnade ett av världens mest kända slott, Neuschwanstein på tionde plats. Slottet Neuschwanstein ligger i Bayern och sägs vara förebild till Törnrosas slott.

9. Dansade huset i Prag

I Prag hittar finns den unika byggnaden Dansade huset som blev färdigbyggt år 1996. Byggnaden sticker minst sagt ut med sina annorlunda former som gör att det ser ut som byggnaden dansar. Gyllene snittet hamnar enligt undersökningen på 69,6 %.

8. Taj Mahal i Indien

Taj Mahal är en av världens mest kända historiska byggnader och når 67,4 % av gyllene snittet. Det var Shah Jahan, mogulhärskare som lät uppföra Taj Mahal i Agra. Det är ett mausoleum som byggdes under 1600-talet till favorithustrun.

7. Santa Maria del Fiore i Florens

I italienska staden Florens finns katedralen Santa Maria del Fiore från år 1432. Det är arkitekten Filippo Brunelleschi som lyckades med att hålla sig till 67,5 % av gyllene snittet.

6. Casa Milà av Antoni Gaudí

År 1910 i Barcelona stod ett av Gaudís mästerverk klara, Casa Milà. Arkitekturer sägs påminna om ett stenbrott och arkitekturen tillhör expressionismen. Gyllene snittet? Det hamnar på 68,6 %.

5. Vasilijkatedralen i Moskva

Vasilijkatedralen är ett kännetecken för Röda Torget och Moskva. Katedralen stod klar runt år 1560 och är liten av en symbol för Ryssland. Vasilijkatedralen får 69,1 % av gyllene snittet.

4. Osaka slott i Japan

Osaka slott förhåller sig runt 70,4 % till gyllene snittet. Slottet är en av Japans mest kända byggnader och är framför allt välbesökt i samband med att körsbärsblommorna slår ut.

3. Westminister Abbey i London

Den gotiska kyrkan Westminister Abbey förhåller sig till gyllene snittet med 70,3 %. Kyrkan är viktig för monarkin i Storbritannien och en symbol för London.

2. Marina Bay Sands i Singapore

Marina Bay Sands i Singapore är ett modernt lyxresort och har ett världskänt kasino. Tre skyskrapor byggs ihop längst upp av vad som liknar ett skepp. Den otroliga byggnaden når 70,9 % av gyllene snittet.

1. Världens vackraste byggnad – Sankt Paulskatedralen

Sankt Paulskatedralen i London når gyllene snittet med 72,3 %. Det är en av det största katedralen i världen och stod klart år 1708. Arkitekt bakom byggnaden är Christopher Wren och det är en Londons mest kända byggnaderna. Här hålls viktiga begravningar som Margaret Thatchers begravning.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *