Världens 15 vackraste platser

Runt om i världen finns det platser som inte lämnar någon oberörd. Här kan du ta del av världens 15 vackraste platser som även finns med hos UNESCO.

1. Wulingyuan, Kina

Wulingyuan finns sedan år 1992 med på UNESCOS lista över särskilt intressanta platser. Här har Moder Jord överträffat sig själv med runt 3 100 sandstenspelare varav några är över 200 meter höga.

2. Grand Canyon, USA

I Arizona, USA finns omtalade och välbesökta Grand Canyon National Park. Den gigantiska ravinen ger perspektiv och naturens krafter. Grand Canyon har funnits med på UNESCOS lista sedan år 1979.

3. Ankor Wat, Kambodja

Det storslagna templet Ankor Wat är dedikerat hinduiska guden Vishnu. Ankor Wat tillhör ruinstaden Angkor, omgivet av vatten och storslagen natur.

4. Machu Picchu, Peru

Ingen vet riktigt vad som hände med ruinstaden Machu Picchu långt upp i Anderna. Det antas att staden var bebodd fram tills att Spanien koloniserade Peru.

5. Svalbard, Norge

I Arktisk ligger ögruppen Svalbard som tillhör Norge. Här finns säregen arktisk natur och ett unikt djurliv. Här går det att förstå naturens enorma makt.

6. Vernazza, Cinque Terre – Italien

Cinque Terre ligger sagolikt vackert vid svindlande landskap längst italienska Rivieran. Vernazza anses vara en av de vackraste i hela Italien.

7. Iguazúfallen, Argentina och Brasilien

Enorma Iguazúfallen bildar en naturlig gräns mellan Argentina, Brasilien och Paraguay. Fallen är ungefär tre kilometer långt och med runt 70 meter högt fall. Iguazúfallen förekommer i många filmer som Bondfilmen Moonraker.

8. Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni är världens största saltöken, området är nästan lika stort som Skåne och ligger i Bolivia.

9. Petra, Jordanien

År 2007 lades Petra till i som ett av världens nya underverk. Den antika staden är en arkeologisk plats och har en historia som daterar ända till runt 500 år f.Kr.

10. Geirangerfjorden, Norge

Geirangerfjorden anses vara en av de vackraste platserna på jorden. Fjorden är runt 15 km lång och med samhället Geiranger längst in.

11. Laponia, Sverige

Enligt UNESCO är Laponia och Lappland världsarv på grund av sitt naturvärde och kulturvärde.

12. Moraine Lake, Kanada

En blå sjö som inte kan bli blåare tack vare partiklar från omkringliggande glaciärer, berg som hämtat från sagorna och djupa skogar. Runt 300 mil väster om Ottawa går det att besöka denna vackra sjö.

13. Pamukkale, Turkiet

Pamukkale översätts till Bomullsfästningen och ligger i Turkiet. Området består av varma källor där det kalkrika vattnet färgat klipporna vitare än vita. Kontrasten med det blåa vattnet ger snarare ett intryck av att befinna sig på arktisk.

14. Tsodilo, Botswana

I nordvästra Botswana finns vad som kallas Öknens Louvren. Tsodilo bevarar den största samlingen med grottmålningar i världen. Runt 4 500 grottmålningar har identifierats och det finns spår av människor från cirka 22 000 år tillbaka i tiden.

15. Arashiyama bambuskog, Japan

Arashiyama Bamboo Grove ligger i Kyoto, Japan. Här växer bambun riktigt högt och skapar ett surrealistiskt landskap. Det finns en väg genom skogen där det går att beundra naturens skapelser.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *