Renovering – Vad ska man tänka på när man renoverar?

Vill du göra om badrummet i din bostadsrätt, eller planerar du att bygga om i villan? Då krävs det att du påbörjar en renovering, en process som ofta kan ta lång tid om du inte är förberedd inför uppgiften.

Här nedan går vi igenom vad du bör tänka på, hur du kan planera projektet, samt några av de vanligaste fallgroparna som kan dyka upp under tiden arbetet pågår.

Planera noga

Även om det kan låta tråkigt är det oerhört viktigt att punkta ned vad som krävs inför arbetet. Vårt tips är att använda en checklista där du tar med allt det väsentliga innan du börjar, exempelvis tillfälligt boende, offerter från hantverkarfirmor, samt ett eventuellt renoveringslån.

Kontrollera om det krävs tillstånd

Behövs det bygglov eller krävs det en bygganmälan? Du kan inte renovera något om du inte har kollat upp dessa saker. I en bostadsrätt behöver du även fråga din förening om lov.

Köp material

Du kan ofta pressa ned priset genom att handla allt på egen hand. Om du låter en butik eller byggfirma sköta inköpen kan det bli mycket dyrare, däremot får du alltid mer kvalitativa material till renoveringen.

Påbörja arbetet själv eller anlita hantverkare?

Detta är ett val du måste göra innan du sätter igång och jobbar. Fördelen med att sköta renoveringen själv är att du sparar pengar på arbetskostnaden, men har du ingen erfarenhet kan det ändå bli en lång och dyr historia.

Utvärdera slutresultatet och omvärdera bostaden

För att se till att resultatet blev som du förväntade dig kan du anlita en besiktningsman. En sådan kan hjälpa dig att bedöma om renoveringen är genomförd på rätt sätt, men det är även ett bra sätt att få en objektiv åsikt.

Om värdet på din bostad höjs i samband med arbetet kan du även omvärdera den. Här ingår bland annat att lägga om lånen för att få ned kostnaden på amorteringen. Detta kan dock endast göras en gång vart femte år enligt det nuvarande regelverket.

Renoverade hyresrätter ökar ofta mycket i pris när arbetet är gjort. Därmed är en privat uppfräschning av en ägd bostad en betydligt lönsammare affär.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *